expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 27 lutego 2015

Północnoafrykański eintopf z dynią i ciecierzycą

Wegetariańskie danie jednogarnkowe. Z dynią, ciecierzycą, soczewicą i pomidorami. Gęste, sycące i aromatyczne. Wbrew pozorom bardzo szybko się robi. Ciecierzycę zawsze gotuję, więc muszę namoczyć ją dzień wcześniej, ale można użyć gotowej z puszki i wtedy przygotowanie obiadu zajmie nam kilka minut. Zapraszam :) 
Przepis Majki z bloga Kalejdoskop kulinarny :)
 
 
 
Składniki na 6 porcji:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy - może być z puszki
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 duża garść świeżej natki pietruszki
  • 1 duży pęczek kolendry
  • 300 g dyni
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 50 g drobnego makaronu (orzo)

Cebulę i seler naciowy pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
 W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzać olej, zeszklić cebule. Zmniejszyć ogień i wrzucić czosnek, seler naciowy i przyprawy. Stale mieszając podsmażać wszystko przez minutę, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać przepłukaną soczewicę, ciecierzycę, passatę pomidorową, posiekaną natkę pietruszki i połowę kolendry. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie do garnka wlać wodę i bulion, wrzucić listek laurowy i pokrojoną w kostkę dynię. Gotować 30 minut. Na koniec wsypać makaron i gotować jeszcze kilka minut, aż makaron będzie miękki. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać posypane kolendrą.
Smacznego :)

14 komentarzy:

  1. Lubię takie sycące, warzywne gulasze - idealne nie tylko na postny obiad

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie. Takie kolorowe i widać, że syte :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ono na prawdę musi być sycące i rozgrzewające! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja nie mam dziś jeszcze planów na obiad...Twoje danie brzmi smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, sycące, zdrowe i dynia mniam Takie obiady jednogarnkowe to ja lubię

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo pysznie! Kusi, zwłaszcza, że wszystkie składniki mam.... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym z przyjemnością :) Kusi już samym wyglądem!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dynia w takich daniach w połączeniu z pomidorami pasuje idealnie :)
    Musimy w końcu nasze zapasy dyni zużyć na coś nie słodkiego :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Patrząc na składniki- biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności!
    Zapraszam się na porcję...

    OdpowiedzUsuń
  11. Ooo jakbym zjadła taką zupkę. Niestety mój Mąż średnio lubi ciecierzycę więc pewnie nie będzie mi się chciało zrobić dla siebie samej :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU