expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 29 maja 2013

Bułeczki owsiane

Śniadaniowe bułeczki na mące owsianej. Lekkie i puszyste. Z podanego przepisu wychodzi niesamowita ilość :) ciasto bardzo ładnie wyrasta. A bułeczki ? ... szybko znikają. Ale to dobrze, ponieważ najlepsze są pierwszego dnia. 

Dziękuję Klaudii z blogu Chochliki kuchenne za zaproszenie do zabawy i nominację do Liebster Blog :) pod przepisem zamieszczę odpowiedzi na pytania :)  jak by tak wszystkie moje odpowiedzi zebrać w jednym poście można by było sporo się o mnie dowiedzieć :)

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g mąki owsianej
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 60 g drożdży
Drożdże wymieszać z łyżką miodu i mlekiem. Wsypać mąkę owsianą, wymieszać i odstawić na godzinę. Następnie dodać sól i mąkę pszenną, zagnieść ciasto (musiałam podsypać jeszcze mąką). Ponownie odstawić i jeszcze raz wyrobić ciasto. Uformować bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać płatkami owsianymi. Odstawić na 15 minut do napuszenia. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni, piec 20 minut. 
Smacznego :) 

Źródło: Przepis z opakowania mąki owsianej


Moje odpowiedzi na pytania Klaudii:
  • Od czego zaczęła się Twoja przygoda z gotowaniem?
już nawet nie pamiętam, od najmłodszych lat pomagałam mamie w kuchni, jednak prawdziwe gotowanie zaczęło się wtedy gdy wyprowadziłam się z domu rodzinnego
  • Wolisz odtwarzać istniejące już przepisy czy komponować własne dania?
póki co często korzystam z przepisów, ale im więcej gotuję tym łatwiej mi przychodzi komponowanie własnych potraw
  • Tracisz czasem zapal do prowadzenia bloga?
jeszcze zapału nie straciłam, za krótko go prowadzę :) 
  • Zdarza Ci się posilać w fast-foodach? 
nawet nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam fast-foody
  • Blog kulinarny – pasja czy opcja możliwego zarobku?
pasja
  • W jakiej dziedzinie kulinariów odnajdujesz się najlepiej (pieczenie, desery, wytrawnie , alkohole, itp.)
najbardziej lubię piec :)
  • Jest coś od czego jesteś uzależniony/a albo coś czemu nie potrafisz się oprzeć? (mowa wyłącznie o jedzeniu)
spaghetti 
  • ”Przez żołądek do serca” – myślisz ze gotujesz na tyle dobrze, żeby to powiedzenie nabrało sensu w rzeczywistości?
 nie wiem :) ale codziennie swoimi potrawami podbijam serce męża :D
  • Łatwo się poddajesz kiedy coś Ci nie wychodzi, czy próbujesz zrobić wszystko żeby osiągnąć upragniony cel?
 nie poddaję się, próbuję do skutku
  • ”Coś z niczego” – potrafisz wyczarować coś pysznego z resztek ?
 staram się :)
  • Masz w planach/ marzysz o podróżach kulinarnych?
 marzę o takich podróżach i mam nadzieję że kiedyś marzenia się spełnią :)

wtorek, 28 maja 2013

Sałata z pomidorami, awokado i gorgonzolą

Sałatka :) Lekka a zarazem sycąca, z awokado, pomidorami i gorgonzolą, do tego świeże zioła i lekki sos :) Zbliża się długi weekend, więc mam nadzieję że przepis się przyda :) 

Składniki:
  • mieszanka sałat (u mnie roszponka, rukola, lodowa)
  • 150 g sera gorgonzola
  • 3 pomidory
  • mała czerwona cebulka
  • 5 gałązek bazylii
  • 2 gałązki oregano
  • awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 limonki
  • łyżka octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, cukier
Sałatę umyć, osuszyć i postrzępić. 
Awokado przeciąć na pół i usunąć pestkę, wydrążyć, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory opłukać i pokroić w ósemki. Połączyć pomidory z sałatą, awokado i cebulą. Ser pokruszyć, lub pokroić w kostkę, dodać do sałaty.
Bazylię i oregano opłukać, osuszyć, połowę drobno pokroić. 
W occie balsamicznym rozpuścić po szczypcie soli, pieprzu i cukru, dodać posiekaną bazylię i oregano. Wlać oliwę, sok z limonki i mieszać, aż powstanie emulsja. Sałatkę pokropić sosem, wymieszać. Posypać listkami bazylii.
Smacznego :) 

poniedziałek, 27 maja 2013

Placuszki z rabarbarem

Smaczne placuszki z rabarbarem.  Zapraszam :)

Składniki na 12 placuszków:
  • 2 jajka
  • szklanka maślanki lub kefiru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • pół szklanki cukru
  • kilka łodyg rabarbaru (u mnie 3 grube, dorodne)


Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 1 cm plastry. 
Jaja z cukrami ubić na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować przez chwilę, do połączenia składników. Powoli dodawać mleko na przemian z maślanką. Gdyby masa była za rzadka dodać jeszcze troszkę mąki.
Dodać rabarbar. Dokładnie wymieszać łyżką.
Smażyć z obu stron, na małym ogniu.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)

Źródło: Bo(ro)n Appétit

Przepis bierze udział w akcji:
 Akcja rabarbar - IV edycja

Polskie przysmaki z mąki i ziemniaków

sobota, 25 maja 2013

Sałata z pomarańczą i suszonymi pomidorami

Lekka sałatka wiosenna, którą możecie podać na kolację. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do grillowanego mięsa.

Dziękuję dziewczynom z blogu A tymczasem w kuchni za zaproszenie do zabawy i nominację do Liebster Awards :)  pod przepisem zamieszczę odpowiedzi na pytania!

Składniki:
  • sałata (u mnie rukola, roszponka, lodowa)
  • duża pomarańcza
  • słoiczek suszonych pomidorów  w oliwie
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 gałązki tymianku
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz
Sałatę umyć i osuszyć, postrzępić. Pomarańczę obrać, usunąć błony i pokroić w dużą kostkę. Suszone pomidory osączyć zachowując oliwę, pokroić na kawałki. Pomidorki koktajlowe umyć, przeciąć na pół.  Tymianek umyć, posiekać. W occie balsamicznym rozpuścić szczyptę soli, dodać tymianek i pieprz. Wlać 2-3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów i mieszać sos do połączenia składników. Składniki sałatki polać sosem i delikatnie wymieszać. 
Smacznego :)

Źródło: Fakt, Sałatki


Moje odpowiedzi na pytania:

1. Która potrawa z Twojego bloga sprawiła Ci najwięcej problemów w jej przygotowaniu?
Staram się przygotowywać proste potrawy :) najwięcej jednak czasu zajęło mi przygotowanie tygryska na torcie dla synka :) 
2. Co Twoim zadaniem powinno być w kuchni każdego gotującego blogera ? 
Nie wiem :) u mnie jest wiele takich rzeczy, na pewno mleko, mąka i świeże warzywa.
3. Jaką potrawę z Twojego bloga polecałabyś/polecałbyś na Kinder Party? 
4. Ulubione danie z Twojego bloga.
5. Twój smak z dzieciństwa to...
ryż z jabłkami, naleśniki, drożdżówka ....
6. A co było zmorą kulinarną z tamtych czasów?
śledzie :) na szczęście teraz je bardzo lubię !!
7. Czy oglądasz programy kulinarne? Jak tak to jakie.
rzadko udaje mi się cokolwiek obejrzeć :/ a lubię wszystkie programy kulinarne :D
8. Cenisz sobie pomoc w przygotowaniu potraw czy raczej sam/ sama przygotowujesz dania?
Na co dzień gotuję z dziećmi i choć jest to troszkę uciążliwe to sprawia mi wiele przyjemności :)  w związku z tym moja odpowiedź: cenię sobie każdą pomoc :D
9. Co najchętniej wybierasz podczas "jedzenia na mieście"?
Nie jadam na mieście.
10. Ulubione kulinarne przysłowie.
"bez pracy nie ma kołaczy"  :D
11. Skąd u Ciebie pasja do kucharzenia ? :)
wyssałam ją z mlekiem matki :D



czwartek, 23 maja 2013

Nowalijkowa tortilla z cytrynowo-ziołowymi kuleczkami twarogowymi



Tortilla pełna świeżych warzyw z dodatkiem wędzonego łososia, a do tego cytrynowo-ziołowe kuleczki twarogowe. Świeżo, smacznie i wiosennie :)

Składniki na kuleczki twarogowe:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 duża garść cienkiego szczypiorku
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej bazylii
  • 2 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka mleka

Składniki 4 na tortille:

  • 4 szt. placków tortilli
  • 1 pęczek sałaty rukoli
  • 1 pęczek sałaty roszponki
  •  kilka liści sałaty lodowej
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200g wędzonego łososia
  • 1/2 pomarańczy
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka winnego octu jasnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
Cytrynę wyszorować, sparzyć i cieniutko obrać ze skórki (bez białej części). Skórkę drobno posiekać.
Szczypior umyć, drobno posiekać.
W miseczce rozdrobnić twaróg, dodać 1 kopiastą łyżkę posiekanej bazylii, 3 kopiaste łyżki szczypiorku, sok z połowy cytryny, mleko, sól i pieprz. Wszystko razem utrzeć i dokładnie połączyć. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Z twarogu uformować nieduże kuleczki. Część z nich obtoczyć w skórce cytryny, pozostałe w szczypiorku. Odstawić do lodówki do schłodzenia.
Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok, dodać oliwę i ocet. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić.
Wszystkie sałaty umyć, osuszyć. Postrzępić. Dodać posiekany szczypiorek. Zalać przygotowanym sosem. Delikatnie wymieszać.
Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Pomidory w ćwiartki. Łososia pokroić w cienkie paseczki.

Placki tortilli podgrzać wg przepisu na opakowaniu. Rozłożyć na 4 talerze. Na każdym placku rozłożyć sałatę. Następnie pomidorki i łososia oraz plasterki rzodkiewki. Włożyć po 2-3 kuleczki twarogowe. Złożyć tortille. Na talerze wyłożyć resztę twarogowych kuleczek.
Podawać.
Smacznego :)

środa, 22 maja 2013

Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem

Już dawno nie było u mnie chleba, ale to nie znaczy że nie piekłam :) Ten na przykład, który dziś prezentuję piekłam już wiele razy, ale nigdy nie doczekał się zdjęcia :) i jak widać ten też jest już okrojony, ponieważ Zuzia była już tak głodna, że mało mi nie padła :D i nie mogła już czekać aż zrobię zdjęcie :) a zaraz po zdjęciu kroiłam drugą piętkę dla synka :)
Chleb jest przepyszny, z prażonym słonecznikiem, z miękkim sprężystym miąższem i chrupiącą skórką. Pięknie wyrasta. Upieczcie a nie pożałujecie :)

Składniki na zaczyn:
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego
  • 45 g letniej wody
  • 75 g białej pszennej maki chlebowej
Wszystkie składniki połączyć, mieszam zawsze drewnianą łyżką, przykryć folią spożywczą i zostawić na 12 godzin. 

Składniki na ciasto właściwe:
  • 500g białej pszennej maki chlebowej
  • 100g mąki żytniej sitkowej (daję żytnią chlebową)
  • 100gg mąki pszennej razowej
  • 455g letniej wody
  • 13g soli
  • 120g ziaren słonecznika, uprażonych
W dużej misce wymieszać mąki z wodą, przykryć i odstawić na 30 minut. Następnie dodać sól i zaczyn. Wyrabiać 5 minut, dodać wystudzony słonecznik i wyrabiać kolejne 3 minuty, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 2 i 1/2 godziny, ciasto składać co 50 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Z każdej uformować bochenek i złączeniem w górę umieścić w koszu. Zostawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny. (często nie dzielę ciasta i piekę go w całości, gdy dzielę układam od razu na 2 bochenki na blasze, przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia)
Rozgrzać piekarnik z blachą do 250 stopni. Piec z parą przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 35 minut. 
Smacznego :)

Źródło: Piekarnia Tatter

wtorek, 21 maja 2013

Budyniowe ciasto z rabarbarem


Lekkie ciasto z masą budyniową i rabarbarem. Proste i szybkie w przygotowaniu. Rabarbar można zastąpić innymi owocami. W zeszłym roku piekłam to ciasto z truskawkami i wiśniami i smakowało równie pysznie jak z rabarbarem :)
Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm.

Składniki na masę budyniową:
  • 4 duże laski rabarbaru
  • 40 g cukru 
  • 4 łyżki budyniu waniliowego
  • 200 ml mleka
  • 50g masła
Rabarbar częściowo obrać i pokroić w 1-2 cm plastry. Wsypać do rondelka i zasypać cukrem i odstawić na 1-2 godziny by rabarbar puścił sok, a cukier się rozpuścił. Po tym czasie dodać masło i postawić na ogniu. Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem. Gdy rabarbar się zagotuje, wlać mleko z budyniem i gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia, przykrywając budyń folią spożywczą.

Składniki na ciasto:
  • 200g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 1/4 szklanki mąki 
  • 1/3 szklanki proszku budyniowego bez cukru
  • 4 świeże łodygi rabarbaru 
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ubijając dodawać kolejno jajka, następnie mąkę z budyniem. Całość dobrze zmiksować. 
Na tortownicę wyłożyć połowę ciasta, na to kładziemy ostudzoną masę budyniową i drugą połowę ciasta. Na górę ciasta ułożyć słupki rabarbaru.



Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 1 godzinę. Przed krojeniem ciasto wystudzić by budyń się nie rozlewał.

Źródło: Domowe Wypieki

Przepis bierze udział w akcji:
  Akcja rabarbar - IV edycja

niedziela, 19 maja 2013

Ciasteczka orzechowe niam niam - Światowy Dzień Pieczenia!!

Dziś jest Światowy Dzień Pieczenia. Ideą utworzenia takiego dnia było zachęcenie wszystkich, także tych którzy na co dzień nie pieką ciast, do wspólnego pieczenia. Tego dnia cały świat piecze odważniej i kreatywniej.
100 piekarzy z całego świata zaproponowało swoje wypieki i każdy znajdzie tam coś dla siebie. Zajrzyjcie na stronę World Baking Day , wybierzcie coś dla siebie i pieczcie :)
Ja upiekłam ciastka orzechowe :) zapraszam!

Przepis w całości cytuję za autorką, w nawiasie zamieściłam swoje uwagi.

Składniki na 10 ciastek o średnicy 14 cm: 

(zrobiłam z połowy porcji i mniejsze ciastka)

  • 9 żółtek
  • 400 g cukru
  • 450 g margaryny
  • 600 g mąki tortowej
  • 24 g proszku do pieczenia
  • 14 g soli
Ubij żółtka z cukrem na dość sztywną masę, aż będą się formować małe szczyty.
Utrzyj margarynę do konsystencji brylantyny, a następnie zmieszaj z masą żółtkowo - cukrową

Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, przesiej i zarób ciasto z powyższą masą.
Rozwałkuj do grubości około 0, 5cm. Uformuj kółka od średnicy 14 cm. Umieść je na natłuszczonej blaszce do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut lub dopóki nie staną się złotobrązowe.
(rozwałkowywałam od razu na papierze do pieczenia)

Składniki na krem:
  • 200 g margaryny (dałam masło)
  • 200 g syropu klonowego (u mnie miód)
  • szczypta soli
Utrzyj margarynę i sól do konsystencji brylantyny, a następnie stopniowo dodawaj syrop klonowy.
Składniki na masę orzechową:
  • 1,5 kg orzechów mieszanych (pekan, orzechy laskowe, migdały, nerkowce, pistacje i orzechy włoskie)
  • 200 g cukru
  • 30 g margaryny (dałam masło)
  • 330 g śmietany (użyłam 30%)
Przyrządź z cukru jasnobrązowy, suchy karmel; następnie zmieszaj go z margaryną i śmietaną. Gdy wszystkie grudki znikną, domieszaj grubo posiekane orzechy. 

Polej ciastko warstwą syropu klonowego i pokryj dokładnie skarmelizowanymi orzechami. Posyp brzegi cukrem pudrem.


sobota, 18 maja 2013

Ambasador

Lekkie czekoladowe ciasto. Może bardziej znane jako murzynek, ale moja mama od wielu, wielu lat ma ten przepis jako "Ambasador", dlatego pod taką nazwą zdecydowałam się go opublikować :) Proste w przygotowaniu. Posmakuje wszystkim wielbicielom ciast czekoladowych :) Doskonałe do kawki.

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
  • 250 g margaryny
  • 4 łyżki kakao 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • olejek waniliowy (lub inny ulubiony)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek rumu
Margarynę, mleko, cukier i kakao podgrzać w rondelku do rozpuszczania i połączenia wszystkich składników. Masę wystudzić, odlać pół szklanki na polewę. Do pozostałej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka, aromat i kieliszek spirytusu. Wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie dodać ją do całości. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 45 minut. Do suchego patyczka. 
Odłożoną polewę łączymy z kieliszkiem rumu. Wierzch ostudzonego ciasta po nakłuwać wykałaczką i polać polewą.
Smacznego :)

piątek, 17 maja 2013

Syrop z mniszka lekarskiego "Miodek majowy"


Syrop z mniszka lekarskiego nazywany jest również miodem z mniszka, ponieważ jego kolor, smak i konsystencja przypominają miód pszczeli. Pozyskiwany jest z kwiatów mniszka. Jest jednym z najbardziej uniwersalnych ziół leczniczych. Łagodzi kaszel, przyśpiesza gojenie się ran, działa przeciwmiażdżycowo i oczyszczająco. Ma wiele witamin i minerałów, które mają korzystny wpływ na nasz organizm i pozwalają leczyć różnego rodzaju dolegliwości. Dodatkowo może być spożywany przez osoby uczulone na miód pszczeli.
Można nim słodzić herbatę, smarować kanapki, albo używać do wypieków.
Zachęcam do przygotowania takiego syropku :) jeszcze zdążycie, choć trzeba się spieszyć, ponieważ kwiaty już zaczynają przekwitać.

Składniki na 4 słoiczki o pojemności 250 g:
  • 300 świeżo rozkwitłych kwiatów mniszka (ok. 1 litr)
  • 1 litr wody
  • 1 cytryna
  • 1/2 kg cukru
Zebrane kwiaty rozłożyć na białym papierze i zostawić na kilka godzin by wyszły z nich robaczki. Kwiaty umyć. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Dodać pokrojoną cytrynę, przykryć i odstawić do dnia następnego. Następnie dodać do naparu cukier i ponownie zagotować. Odstawić do wystudzenia. Odcedzić syrop na sicie. Zagotować ponownie i odparować do uzyskania konsystencji syropu. 
Gorący syrop wlać w wyparzone słoiczki, zakręcić i postawić do góry dnem do wystudzenia.

Źródło: M. Kalemba-Drożdż "Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach." 
 

* * * * * * *

Syrop z mniszka lekarskiego z imbirem:
  • 1000 kwiatów mniszka
  • 2 litry wody
  • 5 cytryn
  • 1,5 kg cukru
  • 100 g świeżego imbiru
Zebrane kwiaty rozłożyć na białym papierze i zostawić na kilka godzin by wyszły z nich robaczki. Kwiaty umyć. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Cytryny wyszorować i sparzyć, pokroić w plastry. Imbir obrać, pokroić w cienkie plasterki. Imbir i cytrynę dodać do kwiatów. Zostawić na kilka godzin, następnie dodać cukier i zagotować. Odstawić do wystudzenia. Odcedzić syrop na sicie lub tetrze. Gotować na mały ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Gorący syrop wlać w wyparzone słoiczki, zakręcić i postawić do góry dnem do wystudzenia.

Maj, 01.05.2014 r.

Syrop z mniszka lekarskiego jest skarbnicą witamin, minerałów i innych substancji, które mają działanie prozdrowotne, w związku z tym może być stosowany w leczeniu wielu dolegliwości.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/zdrowie-rodziny/syrop-z-mniszka-lekarskiego-nie-tylko-na-kaszel-jakie-wlasciwosci-lecznicze-ma-miod-z-mniszka_41450.html
oczyszcza organizm z toksyn i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/zdrowie-rodziny/syrop-z-mniszka-lekarskiego-nie-tylko-na-kaszel-jakie-wlasciwosci-lecznicze-ma-miod-z-mniszka_41450.html
oczyszcza organizm z toksyn i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/zdrowie-rodziny/syrop-z-mniszka-lekarskiego-nie-tylko-na-kaszel-jakie-wlasciwosci-lecznicze-ma-miod-z-mniszka_41450.html

wtorek, 14 maja 2013

Cynamonowe leniwe z sosem rabarbarowym


Smaczne i lekkie wiosenne danie, które zachwyci nie tylko dzieci :) I wcale nie jest takie pracochłonne jak się wydaje. Jeśli ugotujemy sobie ziemniaki dzień wcześniej, znacznie skrócimy sobie czas przygotowywania.  Polecam!
Składniki na leniwe:
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/4 kg półtłustego twarogu
  • 2 szt jaja
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mąki pszennej
Ugotowane zimne ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać niecałą szklankę mąki, jaja, sól i cynamon. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki, tak by ciasto dobrze się formowało. Gotowe ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę. Uformować wałek, który lekko rozpłaszczyć i ciąć na skos.
W dużym garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju. Leniwe wrzucamy partiami na wrzątek i gotujemy 3-5 minut. Po tym czasie pierożki wyciągamy na talerze.
Jeśli podajemy je od razu, wykładamy na talerz, jeśli nie to włożyć do miseczki i przelać masłem, by się nie posklejały.



Składniki na sos rabarbarowy:
  • 200 g rabarbaru (waga po obraniu)
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka kremowego octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 1-2 cm plastry. Wsypujemy do garnczka o grubym dnie, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka minut by rabarbar puścił sok. Kiedy puści sok, ustawiamy garnczek na małym ogniu i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając. Po ok 10-15 minutach, gdy cukier się rozpuści i sos zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać i polać ciepłe leniwe.
Smacznego :)


Przepis bierze udział w akcji:
Polskie przysmaki z mąki i ziemniaków
Akcja rabarbar - IV edycja

poniedziałek, 13 maja 2013

Mango lassi

Lassi to indyjski napój przyrządzany z wody, jogurtu i przypraw, by gasić pragnienie i orzeźwiać w upalne dni. Ostatnio bardzo popularne stały się wersje słodkie, z owocami. I u mnie dziś słodka wersja (choć bez cukru)  z mango i sokiem z pomarańczy. 
Doskonały napój na letnie dni :)

Składniki na 3 porcje:
  • 2 średnie mango
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody lub wody różanej (dałam sok z pomarańczy)
  • odrobina cukru (pominęłam) 
Mango obrać, pokroić na nieduże kawałki. Umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na gładko. Dodać resztę składników, zmiksować do połączenia. Schłodzić w lodówce.
Nalać do szklanek i podawać.

Smacznego :)

Źródło: Happy Kitchen

niedziela, 12 maja 2013

Spaghetti z krewetkami, suszonymi pomidorami i oliwą truflową

Spaghetti z krewetkami, oliwkami, suszonymi pomidorami i czosnkiem, a wszystko to podane w uwielbianej przez nas oliwie truflowej. Danie, które sprawdzi się na codzienny obiad, jak i wykwintną kolację. A czas przygotowania, to zaledwie kilka minut dłużej niż gotuje się makaron :)

Składniki dla 2 osób:
  • makaron spaghetti
  • 200 g krewetek tygrysich (użyłam mrożonych)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 garści czarnych oliwek
  • 6 suszonych pomidorów z oliwy
  • 1 ostra papryczka
  • 100 ml oliwy truflowej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Wstawić wodę na makaron.
Czosnek pokroić w plasterki. Papryczkę umyć, przekroić, usunąć pestki i drobno pokroić. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić czosnek i papryczkę, delikatnie podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory. Krewetki sparzyć wrzątkiem, wrzucić na patelnię, oprószyć solą i pieprzem i krótko podsmażyć. Wrzucić pokrojone oliwki.
Makaron ugotować al dente, odcedzić i przyprawić go solą i pieprzem, zamieszać i wrzucić na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszać i nałożyć na talerze. Posypać natką pietruszki.
Smacznego :)

Przepis bierze udział w akcji:
 

piątek, 10 maja 2013

Czeskie buchty z powidłami

Czeskie buchty z powidłami śliwkowymi. Lekkie, drożdżowe bułeczki śniadaniowe, choć równie dobrze mogą być deserowe. Do mleka, do kawy czy herbaty :) Zrobiłam z połowy porcji w tortownicy o średnicy 24 cm. Polecam!

Składniki:
  • 650 g mąki pszennej
  • 21 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek rozpuszczonego masła
  • 260 ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • powidło, twaróg lub dżem 
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać razem mleko, drożdże i cukier. Odstawić na 15 minut. Następnie dodać resztę składników. Wyrabiać ciasto przez 10-13 minut, aż ciasto się napowietrzy i powstaną w nim pęcherzyki powietrza. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1/5 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 30 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepić. Bułeczki układać w tortownicy, sklejeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 185 stopni, około 40 minut.
Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego :)

Źródło: Happy Kitchen


środa, 8 maja 2013

Sałata z kiwi, żurawiną i kozim serem

Niezwykłe połączenie tak różnych smaków, a zarazem tak pasujących do siebie że aż ciężko  to sobie wyobrazić :) Kruchość sałaty, ser, orzeźwiająca kiwi, solone orzeszki i słodycz żurawiny. Przepyszna! Sałatka która doskonale nadaje się na przyjęcia, grilla z przyjaciółmi, czy kolację we dwoje. Powiem Wam tylko tyle że z podanych składników zrobiłam sałatkę dla siebie i męża i było jej zdecydowanie za mało!!

Składniki:
  • 2 garści mieszanki sałat (u mnie lodowa,roszponka i szpinak)
  • 2 dojrzałe kiwi
  • 2 pomidory
  • 10 dag koziego sera
  • garść suszonej żurawiny
  • garść orzeszków ziemnych (solonych)
  • 2 gałązki estragonu (dodałam suszony)
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa (u mnie truflowa)
  • sól, pieprz
Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni. Sałatę umyć i osuszyć. Kiwi obrać i pokroić w plasterki. Pomidory umyć i pokroić na cząstki. Ser kozi pokruszyć
Połączyć sałatę, kiwi , pomidory, żurawinę i ser kozi.
Estragon umyć i posiekać. W soku z cytryny rozpuścić szczyptę soli, dodać estragon i pieprz. Wlać 2-3 łyzki oliwy i mieszać aż powstanie aksamitna emulsja.
Sałatkę polać sosem, delikatnie wymieszać i posypać orzeszkami. 

Źródło: Fakt radzi, Sałatki

Przepis bierze udział w akcjach:
Piechotą do lata... Przywołujemy wiosnę!!! Akcja Kolacja Sałatkowe szaleństwo!

wtorek, 7 maja 2013

Orkiszowa szarlotka z jabłkami i rabarbarem

Orkiszowa szarlotka z jabłkami i konfiturą z rabarbaru. Nasza ulubiona :D 
Niezwykle delikatne kruche ciasto na mące orkiszowej, dodatkową zaletą jest to że jest go naprawdę niewiele. Cała reszta to jabłka i rabarbar. Rabarbar pięknie już nam rośnie w ogródku, ale minie jeszcze kilka dni, nim będzie gotowy, dlatego do szarlotki wykorzystałam konfiturę rabarbarową, która została mi jeszcze z zeszłorocznych zbiorów :) a robiłam ją właśnie po to, by cały rok cieszyć się smakiem tego pysznego ciasta :D  I o tyle skróciłam sobie pracę, ale nie martwcie się, ciasto jest proste i szybko się robi. Polecam :)

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki  orkiszowej
  • 4 żółtka
  • 200 g masła, zimnego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody
 Ze wszystkich składników szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2 nierówne części (1/3 i 2/3) spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1/2 godziny.

Składniki na masę jabłkowo-rabarbarową:
  • 700 g rabarbaru
  • 400 g kwaśnych jabłek
  • 1/2 - 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 białka
  • pół szklanki cukru pudru
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w plastry. Umieścić w rondelku, dodać cukier, przyprawę do piernika lub cynamon, wymieszać. Podgrzewać do zagotowania, gotować na małym ogniu, bez przykrycia by odparowała woda (ok. 20 minut). Przez sitko przesiać mąkę ziemniaczaną, wszystko wymieszać, zdjąć z ognia i ostudzić. 
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z ostudzoną konfiturą.

Tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta włożyć dno i boki tortownicy (na wysokość ok 3 cm). Spód oprószyć bułką tartą i na to wyłożyć masę jabłowo-rabarbarową. 
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Ubitą pianę wyłożyć na owoce. Na pianę z białek zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, ok 1 godziny (podczas pieczenia piana może mocno urosnąć a później opadnie). Ciasto studzić w uchylonym piekarniku.
Podawać z bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.

Źródło: Moje Wypieki

Przepis bierze udział w akcjach:
Przywołujemy wiosnę!!! Akcja rabarbar - IV edycja Z mąki, ale... bez pszenicy

poniedziałek, 6 maja 2013

Sałatka jarzynowa pod grzybkiem

Tradycyjna sałatka jarzynowa podana w sposób nietradycyjny, bo w formie tortu :) Jest to jedynie pomysł na podanie sałatki. Ja zrobiłam w ten sposób jarzynową, ale można zrobić dowolną, pamiętając jednak, że musi zawierać składniki, które po dodaniu majonezu zachowają formę i się nie rozpadną.Sałatkę robi się w tortownicy lub innym naczyniu z płaskim dnem. Najlepiej każdy składnik sałatki osobno doprawić solą, pieprzem i majonezem i wtedy układać warstwami w przygotowanej formie.

Składniki na formę o średnicy 18 cm:
  • 1 słoik pieczarek marynowanych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 ugotowane marchewki
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 puszki groszku konserwowgo
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 1/4 ugotowanego selera
  • 1 ugotowana pietruszka
  • majonez
  • sól, pieprz

Tortownicę  wykładamy dokładnie folią spożywczą tak by wystawała ponad formę. Jeśli trzeba używamy kilku kawałków foli.
Na dno formy wykładamy pieczarki, tak by leżały na kapeluszach. Natkę siekamy i wykładamy na pieczarkach.
Marchew kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy i wykładamy na natkę pietruszki.
Jaja kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem i majonezem i wykładamy na marchewkę. 
Ogórki i cebulkę drobno kroimy, dodajemy groszek, wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy i wykładamy na jajka.
Ziemniaki, seler i pietruszkę drobno kroimy, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z majonezem. Wykładamy na ogórki. Równamy. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. 
Przed podaniem sałatkę wykładamy na talerz w ten sposób że ściągamy folię z góry, przykrywamy formę dużym talerzem i obracamy ją do góry nogami. Naczynie ściągamy i delikatnie zdejmujemy folię. Sałatkę kroimy tak jak tort.
Smacznego :)


Przepis bierze udział w akcji:
Sałatkowe szaleństwo!

EUROPA NA WIDELCU